Diagnose CHD

Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD) wordt meestal ontdekt tijdens de 20-wekenecho. Men vermoedt Congenitale Hernia Diafragmatica als de maag niet op de normale plek zit en de darmen zich naast het hart bevinden. Bij vier op de tien kinderen met CHD is de nekplooi verdikt. Het gat zelf wordt niet altijd gevonden tijdens de 20-wekenecho. Als het gat aan de rechterzijde zit, is dat lastiger te zien dan aan de linkerzijde. Wanneer tijdens de zwangerschap CHD is vastgesteld, wordt u doorverwezen naar het Universitair Medisch Centrum van Rotterdam of Nijmegen. U krijgt het advies om daar te bevallen. Daar kan uw baby, indien nodig, op de intensive care met een hart-longmachine (ECMO) worden behandeld.

Onderzoeken na de geboorte Als er aanwijzingen zijn voor CHD, maakt men röntgenfoto’s van de baby. Als hieruit blijkt dat de buikorganen zich in de borstholte bevinden, is er sprake van een CHD. Dat zijn vooral de darmen. Soms zitten de organen wel op de juiste plek, maar zijn door het gat in het middenrif de longen niet goed ontwikkeld. Ook dan spreken we van CHD.

Oorzaken van Congenitale Hernia Diafragmatica Het is onduidelijk hoe CHD precies ontstaat. Het lijkt een kwestie van pech. Buiten de normale gezondheidsadviezen, zoals niet roken, geen alcohol en gezond eten, kunt u niets speciaals doen tijdens de zwangerschap om het te voorkomen.