Hoe wordt de overlevingskans berekend?

Wanneer je zwanger bent van een kindje met congenitale hernia diafragmatica, dan wordt er vaak tijdens de zwangerschap een overlevingskans berekend. Op de Facebookpagina van PlatformCHD worden hier regelmatig vragen over gesteld. Hoe komt die berekening tot stand? En hoe betrouwbaar is die?

We vroegen aan dr. Arno Van Heijst, kinderarts-neonatoloog van het Amalia Kinderziekenhuis-Raboud UMC in Nijmegen en prof. dr. Dick Tibboel, kinderintensivist van het Sophia Kinderziekenhuis-ErasmusMC in Rotterdam of zij dit in begrijpelijke taal op papier konden zetten. Bijgaand document is het resultaat. Het is geen eenvoudige materie, maar dit stuk geeft antwoord op veel vragen van (aanstaande) ouders van een kindje met CHD.

Blijven er na het lezen hiervan nog steeds vragen over? Of ontstaan er nieuwe vragen? Dan horen wij die graag! Mail ze naar ons, of stel ze op de Facebookpagina, dan leggen wij ze voor aan dr Van Heijst en prof Tibboel.

Korte samenvatting

De kansen op overleving van een kind met CHD hangt af van veel factoren waaronder de aan of afwezigheid van bijkomende afwijkingen. Er is een relatie tussen de grootte van de longen en de kansen op overleving. Daarnaast kan ook de positie van de lever een rol spelen. Naast longgrootte is de mate van eventuele pulmonale hypertensie een belangrijke factor voor de overlevingskansen.

De percentages van de overlevingskans zijn berekend voor groepen patiënten en geven aan wat gemiddeld de kansen op overleving zijn voor een groep. Het geeft daarmee een idee over de kansen van een individueel kind. Maar voor één specifiek kind kan de overlevingskans best afwijkend zijn van het gemiddelde van de groep.

Lees verder: Vaststellen overlevingskansen van een kind met CHD

Deel deze pagina