Wat is CHD?

Congenitale hernia diafragmatica (CHD) is een zeldzame aangeboren aandoening waarbij de baby een breuk (hernia) heeft in het middenrif (diafragma). Door zo’n breuk is het middenrif niet netjes gesloten, maar zit er een gat in. Het grootste probleem van Congenitale Hernia Diafragmatica is dat de longen zich vaak niet goed ontwikkelen.

Het middenrif is een platte spier die de buikholte en de borstkas van elkaar scheidt. Het middenrif helpt bij de ademhaling. Congenitale Hernia Diafragmatica ontstaat vanaf de vijfde week van de zwangerschap doordat vliezen en spieren in de buik aan elkaar groeien. In de negende week van de zwangerschap moet het middenrif gesloten zijn. Als dat niet gebeurt, is er sprake van Congenitale Hernia Diafragmatica.

Groei van de longen

Door het gat in het middenrif ontwikkelen de longen zich niet goed. De organen (vooral de darmen) die in de buik horen, kunnen namelijk verschuiven. Via het gat in het middenrif komen ze in de borstholte terecht. Hierdoor krijgen de longen niet genoeg ruimte om te groeien tijdens de zwangerschap. Zelfs als de organen niet verschuiven, blijft de ontwikkeling van de longen bij CHD achter.

Ernst van de CHD

Longen die zich niet goed ontwikkelen, hebben minder vertakkingen en longblaasjes. Ook verloopt de aanleg van de bloedvaten niet goed. Hierdoor kan er een hoge druk ontstaan in de bloedvaten van de longen. Dit heet pulmonale hypertensie. Hoe ernstig de CHD is, hangt af van de ontwikkeling van de longen en de bloeddruk in de longvaten na de geboorte.

Vormen van CHD

In meer dan acht op de tien gevallen zit het gat aan de linkerkant van het middenrif en in minder dan twee op de tien gevallen aan de rechterkant. In zeldzame gevallen zit de CHD aan beide kanten. Soms heeft de baby ook andere aangeboren afwijkingen, zoals CCAM. Maar meestal staat de CHD op zichzelf.

Feiten & cijfers over CHD

CHD is zeldzaam. In Nederland worden jaarlijks naar schatting 50 baby’s met deze aandoening geboren.