Wat is CHD?

 

Congenitale hernia diafragmatica (CHD) is een zeldzame aangeboren aandoening waarbij de baby een breuk (hernia) heeft in het middenrif (diafragma). Door zo’n breuk is het middenrif niet goed gesloten, maar zit er een gat in. Door het gat in het middenrif ontwikkelen de longen zich niet goed. De organen (vooral de darmen) die in de buik horen, kunnen namelijk verschuiven. Via het gat in het middenrif komen ze in de borstholte terecht. Hierdoor krijgen de longen niet genoeg ruimte om te groeien tijdens de zwangerschap. Zelfs als de organen niet verschuiven, blijft de ontwikkeling van de longen bij CHD achter.

 

Longen die zich niet goed ontwikkelen, hebben minder vertakkingen en longblaasjes. Ook verloopt de aanleg van de bloedvaten niet goed. Hierdoor kan er een hoge druk ontstaan in de bloedvaten van de longen. Dit heet pulmonale hypertensie. Hoe ernstig de CHD is, hangt af van de ontwikkeling van de longen en de bloeddruk in de longvaten na de geboorte.

 

Zie voor meer informatie ook: https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/congenitale-hernia-diafragmatica/wat-is-congenitale-hernia-diafragmatica 

Ontstaan van CHD

CHD ontstaat vanaf de vijfde week van de zwangerschap doordat vliezen en spieren in de buik aan elkaar groeien. In de negende week van de zwangerschap moet het middenrif gesloten zijn. Als dat niet gebeurt, is er sprake van CHD.

 

Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD) wordt meestal ontdekt tijdens de 20-wekenecho. Men vermoedt Congenitale Hernia Diafragmatica als de maag niet op de normale plek zit en de darmen zich naast het hart bevinden. Bij vier op de tien kinderen met CHD is de nekplooi verdikt. Het gat zelf wordt niet altijd gevonden tijdens de 20-wekenecho. Als het gat aan de rechterzijde zit, is dat lastiger te zien dan aan de linkerzijde. Wanneer tijdens de zwangerschap CHD is vastgesteld, moet u doorverwezen worden naar het Universitair Medisch Centrum van Rotterdam of Nijmegen. U krijgt het advies om daar te bevallen. Daar kan uw baby, indien nodig, op de intensive care met een hart-longmachine (ECMO) worden behandeld.

 

 

Oorzaken van Congenitale Hernia Diafragmatica

Het is onduidelijk hoe CHD precies ontstaat. Het lijkt een kwestie van pech. Buiten de normale gezondheidsadviezen, zoals niet roken, geen alcohol en gezond eten, kunt u niets speciaals doen tijdens de zwangerschap om het te voorkomen.

Vormen van CHD

In meer dan acht op de tien gevallen zit het gat aan de linkerkant van het middenrif en in minder dan twee op de tien gevallen aan de rechterkant. In zeldzame gevallen zit de CHD aan beide kanten. Soms heeft de baby ook andere aangeboren afwijkingen. Maar meestal staat de CHD op zichzelf.  In Nederland worden jaarlijks circa 40 baby’s met deze aandoening geboren.